Białko ziemniaczane – czym się wyróżnia i jak wpływa na wyniki hodowli?

Ziemniak wyróżnia się niekorzystnym stosunkiem białka do energii. Wysoka zawartość skrobi sprawia, że białko ziemniaczane jest paszą typowo energetyczną. Zawartość białka w bulwach ziemniaka jest niewielka, ale warto wiedzieć, że jest to białko o wysokiej wartości biologicznej. Jeżeli zastanawiasz się czym, jeszcze wyróżnia się białko ziemniaczane koniecznie przeczytaj ten praktyczny artykuł i sięgnie po inspirujące porady!

Białko ziemniaka – jakie ma wartości odżywcze?

Pasza ta uzyskiwana jest soku komórkowego ziemniaka, dzięki kwasowej koagulacji, odwodnieniu i suszeniu. Białko paszowe zawiera około 90% suchej masy z czego 80% stanowi samo wartościowe białko. Na uwagę zasługuje także wysoka strawność wynosząca około 70%. Ten doskonały i łatwy w przechowywaniu komponent paszowy zawiera także:

  • lizynę
  • metioninę
  • treoninę
  • tryptofan

Skład aminokwasów egzogennych w białku ziemniaczanym jest zdecydowanie lepszy niż w przypadku białka sojowego lub rzepakowego. Oprócz powyższych składników w białku ziemniaka znajduje się:

  • glicyna
  • alanina
  • izoleucyna
  • arginina
  • kwas asparginowy

Prosięta i warchlaki skarmiane białkiem ziemniaczanym wykazują mniejszą ospałość i drażliwość. Ich przyrost masy powoduje skrócenie czasu chowu, a wysoka smakowitość zapewnia odżywienie na optymalnym poziomie. Ze względu na ekonomię, nie polecane jest skarmianie białkiem w ostatnich etapach tuczu, znacznie lepsze jest podawanie białka młodym zwierzętom.

Korzyści ze stosowania białka ziemniaczanego

Wiadomo nie od dzisiaj, że skarmianie prosiąt i warchlaków gorącymi, parującymi ziemniakami przyczynia się do doskonałych produktów hodowli, czyli smacznego mięsa. Obecnie nie stosuje się praktycznie wcale takiego sposobu skarmiania ze względu na to, że jest to sposób mało ekonomiczny a więc drogi i przede wszystkim zbyt pracochłonny. Białko ziemniaka jest wystarczające do tego, aby podnieść wyniki hodowli i poprawić smakowitość mięsa.
Z uwagi na wysoką cenę za tonę białka ziemniaczanego warto rozważyć podawanie go szczególnie dla prosiąt. Wysoka strawność, o której była mowa powyżej powoduje, że młode zwierzęta są znacznie mniej narażone na różnego rodzaju choroby gastryczne. Zwiększa się też ich odporność, a także zaspokajają one swoje potrzeby żywieniowe.
Białko ziemniaka ma postać sypkiego, szarego proszku. Zapach paszy jest typowy dla suszonego białka ziemniaczanego, bez wyczuwalnych obcych zapachów. Skarmianie białkiem ziemniaczanym i przechowywanie go jest proste i łatwe. Dostęp do białka jest możliwy przez cały rok – jest to produkt rodzimy. Zwierzęta chętnie pobierają dawki i są syte. Warto też wspomnieć, że białko ziemniaczane to produkt wolny od GMO. Nie ma więc ryzyka zakażenia chemikaliami. Hodowcy, którzy muszą przestrzegać zasad hodowli NON GMO i podlegają z racji tego kontrolom, z czystym sumieniem mogą podawać ten stuprocentowo bezpieczny komponent paszowy swoim zwierzętom.