Sprawdzone sposoby na mole w kuchni

W kuchni na półce spodziewamy się zobaczyć różne produkty, takie jak mąka, cukier, kasza czy ryż. Nie chcemy i nie spodziewamy się zaś wizyty moli w szafkach kuchennych.
Ten nieproszony gość to owad, przypominający ćmę, tyle że brązowy. Składa on najczęściej jajeczka z larwami na opakowaniach produktów sypkich, takich jak właśnie ryż. Larwy te potrafią przegryźć się przez opakowanie i dostać do produktu, by w takim środowisku dojrzeć do dorosłej formy. Nie jest to dla nas zbyt przyjemne, nikt nie chce, by w jego kuchni panoszyły się mole.
Jak pozbyć się moli z kuchni łatwo i skutecznie?

Sprzątanie

Jeśli zobaczyliśmy mola w szafce pierwszym co powinniśmy zrobić jest wrzucenie wszelkich produktów znajdujących się w tym miejscu. Niezależnie od tego, czy były otwierane, czy były w zamkniętych opakowaniach papierowych lub foliowych – larwy mogły do nich przeniknąć. Dlatego najważniejsze jest by je wyrzucić i szczelnie zawiązać worek, do którego je wrzuciliśmy. Można nawet pierwszy worek wrzucić w drugi dla pewności i jak najszybciej wyrzucić z domu.
Następnie trzeba dokładnie umyć szafki, zwłaszcza tą gdzie były mole. Najlepiej kuchnię umyć ciepłą wodą z mydłem, a miejsca, gdzie mogły być mole dodatkowo przetrzeć wodą z octem w proporcji 1:1. Trzeba uważać zwłaszcza na kąty w szafkach, gdzie również mogły pojawić się larwy.

Goździki, pomarańcze, ziele angielskie

Mole są wrażliwe na niektóre zapachy. Woń niektórych przypraw potrafi je skutecznie odstraszyć i wypłoszyć z szafki, tak by więcej się w niej nie pojawiały. Przykładem takiego produktu jest wcześniej wspomniany ocet, ale też i olejek goździkowy, skórka pomarańczy, goździki i ziele angielskie.
Z octu lub olejku goździkowego wystarczy zrobić gorący napar – zalać wrzątkiem w proporcji 1:1. Następnie miseczkę z takim roztworem umieścić w szafce i ją zamknąć.
Inny sposób to wbicie w skórkę pomarańczy goździków i włożenie takiej skórki do szafki. Powinno pomóc.
Ziele angielskie najlepiej zaś wkładać do pojemników z produktami, np ryżem, czy kaszą. Ziele odstrasza skutecznie mole, chroniąc nasze produkty.