Chipsy to popularna przekąska. Jak się zacznie je jeść, to ciężko przestać – podobnie jak słone orzeszki, działają uzależniająco i ręka sama wędruje do miski w której się znajdują. Chipsy jako sporadyczna przekąska nie są groźne dla zdrowia. Jednak jedzenie ich codziennie może prowadzić do poważnych konsekwencji.
Jakie są skutki jedzenia chipsów? Jeżeli ktoś zbyt często będzie jadł chipsy, to taka dieta z całą pewnością bardzo szybko negatywnie odbije się na jego zdrowiu. Skutki uboczne mogą być bardzo nieprzyjemne. Chipsy są tak na prawdę pozbawione wartości odżywczych. To nic innego jak puste kalorie, które przyczyniają się do zwiększania się masy ciała. Nadwaga, a następnie chorobliwa otyłość, to tylko niektóre dolegliwości jakie mogą wystąpić przy nadmiernym spożywaniu chipsów. Chipsy przeważnie zawierają dużą ilość soli, a ta z kolei działa bardzo negatywnie na pracę nerek. Przyczynia się do powstawania kamieni, a także uszkadza ściany komórek. Ponadto zbyt duża ilość soli i tłuszczy w codziennej diecie może spowodować rozwój miażdżycy, a to z kolei krótka droga do udaru mózgu.